Strukoviny
Strukoviny zdravé a chutné produkty v bio kvalite. Strukoviny sú výborný zdroj bielkovín rastlinného pôvodu. Tento rad výrobkov vám ponúka širokú škálu jednodruhových strukovín a strukovinových, či strukovinovo-obilných zmesí. Môžete vyberať z ponuky niekoľkých druhov šošovice, vrátane obľúbenej šošovice červenej, niekoľkých druhov fazule, cíceru a pod.
Lahodná kombinácia aromatických čiernych fazule a jemných červených fazule v korenenej barbecue omáčke. Pokrm bohatý na bielkoviny, ktorý sa skvele hodí k ryži, zemiakom aj...
Čierna šošovica beluga v slanom náleve je ideálna pre chvíle, kedy potrebujeme mať rýchlo uvarené. Hodí sa do šalátov, do zeleninových pokrmov, ale aj ako príloha. Jej chuť...
Mladý zelený hrášok vypestovaný v Taliansku podľa zásad ekologického poľnohospodárstva sa rýchlo dovezie do spracovacieho závodu, kde je vylúpaný, očistený, zaliaty soľným...
Prirodzená sladkosť tejto kukurice je daná použitou odrodou kukurice cukrovej. Zozbieraná kukurica sa rýchlo dovezie do spracovacieho závodu, kde je vylúpaná, očistená, zaliata...
Biela fazuľa cannellini v slanom náleve sa hodí na rýchlu a jednoduchú prípravu pokrmov. Sú výborné do polievok, zeleninových a mäsových zmesí a šalátov. Idú dobre rozmixovať a...
Čierna fazuľa v slanom náleve sa hodí k rýchlej a jednoduchej príprave pokrmov. Sú výborné do polievok, zeleninových a mäsových zmesí a šalátov. Dajú sa dobre rozmixovať a hodí...
Sója edamamé sa žne vo chvíli, keď sú struky ešte mladé, zelené, sladkasté a chrumkavé. Obsahuje množstvo bielkovín a vlákniny a tradične sa používa do šalátov a stir-fry...
Zmes strukovín v slanom náleve sa hodí na rýchlu a jednoduchú prípravu pokrmov. Sú výborné do polievok, zeleninových a mäsových zmesí, mexických pokrmov a šalátov.
Zelená šošovica v slanom náleve je ideálna pre chvíle, kedy potrebujeme mať rýchlo uvarené. Hodí sa napríklad na prípravu polievok (šošovicové, zeleninové...), hutných šalátov,...
Zmes piatich aromatických druhov fazule, papriky a kukurice v jemnej paradajkovej omáčke. Skvelá prísada do Chilli con carne, ako náplň do wrapov či tacos, alebo k dusenému mäsu...
Sterilizované červené fazule druhu červená ľadvinka v slanom náleve sa hodí na rýchlu a jednoduchú prípravu pokrmov. Fazuľa červená ľadvinka sa vyznačuje tým, že je po uvarení...
Biele fazule v paradajkovej omáčke sú ideálne vo chvíli, keď nemáme čas či chuť na dlhé varenie. Podávame ich ako prílohu, do pokrmov tex-mex kuchyne alebo len tak s pečivom.
Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín. Strukovniny obsahujú najviac bielkovín zo všetkých rastlinných potravín. Väčšie zastúpenie strukovinových bielkovín by znamenalo ich racionálnejšie, t. j. všestrannejšie a komplexnejšie krytie v našej strave, pričom by sa najviac získali ich esenciálne živiny, ako napr. vitamíny najmä skupiny B, makro a mikroelementy, ale aj hrubá vláknina. Medzi výživovo potrebné zložky strukovín patria tiež minerálne látky.
Prečo konzumovať strukoviny
Strukoviny sú výživnou a lacnou alternatívou mäsových pokrmov. Hrach, fazuľa, šošovica - všetky z týchto strukovín obsahujú bielkoviny, i keď na rozdiel od mäsa, rýb a vajec neobsahujú ideálne množstvo všetkých esenciálnych aminokyselín, nevyhnutných na rast a udržanie zdravých svalov, tkanív a orgánov. Z týchto dôvodov by sa mala väčšina strukovín podávať spolu s rastlinnou stravou a obilninami - napríklad s ryžou. Je to riešenie, ktoré si osvojili vegetariáni na celom svete.
Strukoviny a ich hlavné druhy: šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója
Cícer patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny, je výborným zdrojom proteínov, zinku, železa, vápnika, folátov, kyseliny linolovej, vitamínov a vlákniny. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, predchádzať zápche a posilňujú nervovú sústavu.
Cícer je príbuzný hrachu, tiež sa mu hovorí rímsky hrach.
Šošovica je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva organizmu plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.