Prírodné sladidlá a sirupy
Zdravé sladidlá ako bio med, lesný med, bio javorový sirup, bio brusnicový sirup, bio čučoriedkový sirup, trstinový cukor, bio sirup z agáve a iné prírodné sladidlá, ktorých kvalita a biologická hodnota sú pre organizmus veľkým prínosom (Melasa trstinová).
Prírodný trstinový cukor BARISTA má príjemnú typickú chuť a vôňu, ktorá ľahko pripomína karamel či med a výborne nahrádza rafinovaný biely cukor v akomkoľvek pokrme. Je však...
Prírodný trstinový cukor muscovado sa vyrába zahusťovaním trstinovej šťavy bez odstránenia zvyškovej melasy. Má jemné kryštáliky a typickú bohatú chuť a vôňu trstinovej šťavy....
Ashwagandha čiže Vitánia snodárna je jednou z najdôležitejších ajurvédskych bylín. Z rastliny sa využíva koreň, ktorý sa drví na prášok. Táto tropická rastlina sa v ajurvéde...
Tento med pochádza zo včelej farmy pána Kolomého z chránenej krajinnej oblasti Jeseníkov. "Lesný" med patrí k obľúbeným druhom medov pre svoju charakteristickú lahodnú chuť a...
Tento med pochádza zo včelej farmy pána Kolomého z chránenej krajinnej oblasti Jeseníkov. Kvetový med patrí k najobľúbenejším druhom medov pre svoju jemnú chuť. Hodí sa skvele...
Ako už názov napovedá, kukuričné sladidlo sa získava predovšetkým fermentáciou z kukurice, ale aj z iných rastlinných zdrojov obsahujúcich cukry. Pre naše telo sa jedná o úplne...
Ako už názov napovedá, pôvodným zdrojom brezového sladidla, niekedy nepresne označovaného ako brezový cukor, boli brezy. Priemyselne sa však vyrába aj z iných rastlinných...
Toto prírodné tekuté sladidlo sa získava z koreňa čakanky. Je veľmi obľúbené pre svoj vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index. Neobsahuje lepok, laktózu ani žiadne arómy....
Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia, domorodí Mexičania...
Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia, domorodí Mexičania...
Kokosový sirup je prírodné sladidlo získané zahustením nektáru kvetov kokosovej palmy. Má veľmi príjemnú sladkú chuť do karamelova. Aj keď sa získava z kokosovej palmy, jeho...
Datlový sirup sa vyrába z čerstvých tuniských datlí, vypestovaných v rámci fair trade projektu Hand in Hand. Po vykôstkovaní sa datle povaria s vodou. Zmes sa potom prefiltruje...
Bio Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora sladkého, varením, pričom sa odparuje prebytočná voda. Na výrobu 1 litra sirupu je potrebné 40 litrov javorovej miazgy, čo predstavuje produkciu 1 kusu stromu na jeden rok. Šťava čerpaná z javorov obsahuje okrem vody aj sacharidy (90% sacharózy a 10% hexózy, fruktózy a glukózy), minerály (vápnik, horčík, zinok a železo), menšie množstvo vitamínov (riboflavín) a organické kyseliny.
Bio certifikát garantuje šetrné spracovanie javorového sirupu bez použitia chemikálií (napr. formaldehydu pri ošetrení otvorov v stromoch). Javorový sirup sa známkuje podľa farby, a tým aj chuti. Čím svetlejšia farba, tým jemnejšie menej intenzívna vôňa a chuť, a tým drahší sirup.
Okrem sacharózy obsahuje javorový sirup aj vitamíny radu B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálnych látok.
Javorový sirup
Bio javorový sirup je (spolu s medom a melasou) vynikajúcim pomocníkom pri nahradzovaní rafinovaného bieleho cukru. Okrem sacharózy obsahuje bio javorový sirup vitamíny radu B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálnych látok.
Úroda a výroba
Kanada - krajina javorového listu - je hlavným svetovým dodávateľom javorového sirupu. Cez 80% svetovej produkcie sirupu pochádza z kanadskej provincie Quebec. Javorový sirup sa získava zahustením šťavy, vytekajúca na jar pri poranení kmeňa javorového stromu. Cukor v stromoch vzniká pôsobením enzýmov zo škrobu, ktorý sa nahromadil počas vegetačného obdobia. Tento cukor je rozpustený vo vode, ktorú strom nasáva koreňmi. Javorová šťava obsahuje aj minerálne látky, prírodné organické kyseliny, vitamíny a aromatické látky. Na začiatku jari vyhĺbia zberači do každého stromu až tri otvory, široké jeden centimeter a niekoľko centimetrov hlboké, ktorými vyteká šťava do zberných nádob. Niektoré spoločnosti skôr používali na ošetrenie narezaných otvorov formaldehyd, čím zvyšoval výnos. Teraz sa formaldehyd prakticky nepoužíva. Nami dodávaný javorový sirup bol získaný bez použitia akýchkoľvek chemikálií. Odparovanie javorové šťavy je veľmi dôležitým krokom, pretože práve tu vzniká charakteristická javorová vôňa a chuť. Pri zahusťovaní musí byť Odparené takmer 40 litrov vody na získanie 1 litra sirupu. Výrobcovia preto niekedy používajú metódy nazývané reverzná osmóza, ktorá im umožní rýchlejšie a lacnejšie získanie sirupu. Náš sirup bol získaný šetrným odparením tradičným spôsobom bez využitia reverznej osmózy.
Druhy javorového sirupu
Javorový sirup sa známkuje podľa farby, a tým aj chuti. Čím svetlejšia farba, tým jemnejšia menej intenzívna vôňa a chuť, a tým drahší sirup. Grade A (Canada No. 1 Light) je veľmi svetlý jemný a luxusný sirup, vhodný ako darček. Grade B (Canada No. 2 Medium) je svetlý javorový sirup, menej intenzívnej javorovej chuti. V Európe sa prakticky nepredáva. Grade C (Canada No.2 Amber) je najobľúbenejší medzi Európanmi a má príjemnú javorovou chuť a vôňu. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný pre výrobu. Považuje sa za podradný sirup nevhodný na priamu konzumáciu.
TIP: javorovým sirupom môžete pri varení a pečení nahradiť biely cukor v pomere 3 diely sirupu za 4 diely cukru.
Na čo dať pozor pri nákupe javorového sirupu
Vedľa našej značky je na trhu niekoľko ďalších značiek javorového sirupu a každý z Vás si určite vyberie tú, ktorá mu bude najlepšie vyhovovať pomerom ceny a kvality. Dávajte si však pozor na nepravé javorové sirupy. Tieto výrobky namiesto 100%-nej zahustené javorové šťavy obsahujú cukor, glukózový sirup, kukuričný sirup, umelé arómy, farbivá atď Tieto náhrady by nemali byť nazývané javorovým sirupom a mali by byť (ale nie) ďaleko lacnejšie než pravý javorový sirup.
V našej ponuke nájdete 3 druhy: bio javorový sirup s bio certifikátom, tj z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Tento certifikát garantuje šetrné spracovanie bez použitia chemikálií. Javorový sirup Grade C ponúkame aj v konvenčnej (tj bez certifikátu bio) kvalite.
Čučoriedkový sirup patrí medzi prírodné antioxidanty. Chráni bunky pred voľnými radikálmi a má omladzujúci účinok. Pomáha organizmu čistiť krv a zvyšuje energiu. Čučoriedkový sirup je výborným prostriedkom proti hnačkám a iným črevným problémom. Odvodňuje organizmus a znižuje hladinu cholesterolu v tele. Zabraňuje prepuknutiu infekcie v ľudskom tele a posilňuje imunitný systém. Čučoriedkový sirup regeneruje farbivo v očiach, zlepšuje videnie a zostruje zrak.
Čistý jablkový sirup obsahuje iba koncentrovanú jablkovú šťavu bez pridaného cukru, farbív, aróm či konzervantov. Náš jablkový sirup sa vyrába z vyše 3 kg na slnku dozretých jabĺk z ekologických sadov.
Bio brusnicový sirup
Brusnicový sirup v bio kvalite má príjemnú brusnicovú chuť a vôňu bez aróm. Sirup je sladený iba prírodnými sladidlami a preto nemá nepríjemnú intenzívnu chuť bieleho cukru. Vynikajúca alternatíva malinoviek pre deti.
Zákazníkom niekedy pripadá pravý javorový sirup príliš riedky. V predaji sú aj "nepravé" sirupy, ktoré namiesto 100%-nej koncentrovanej javorovej šťavy obsahujú cukor, glukózový sirup, kukuričný sirup, umelé arómy, farbivá atď. Tieto výrobky sú zvyčajne hustejšie ako pravý javorový sirup. Nemali by však byť nazývané javorovým sirupom (obvykle sú) a mali by byť ďaleko lacnejšie, než pravý javorový sirup (obvykle nie sú)!!!
100% hruškový sirup obsahuje iba koncentrovanú hruškovú šťavu bez pridaného cukru, farbív, aróm či konzervantov. Pri výrobe tohto sirupu bolo použité vyše 3 kg na slnku dozretých hrušiek z ekologických sadov. Hrušky boli vylisované a potom šťava šetrne zahustená pre uchovanie maxima živín a chute.
Nielen zdravým, ale aj chutným a všestranným sladidlom je bio sirup z agáve . Je skvelým doplnením medu, javorovému sirupu a ďalších prírodných sladidiel. Má menšiu viskozitu ako med, a preto sa ľahšie mieša s pokrmami. Príjemná chuť (ľahučko pripomínajúca javorový sirup) zvýrazní pôvodnú chuť jedla. Sirup môžete použiť do ovocných šalátov, jogurtov, na müsli a lupienky, palacinky a lievance, na osladenie čaju či kávy, limonád a ovocných nápojov. Je vhodný do šalátových zálievok, marinád a grilovacích zmesí. Je výborným sladidlom bylinkových čajov (v porovnaní s bielym cukrom).
Sirup z agáve je prírodným mexickým sladidlom na báze fruktózy. Rastlina agáve je tradičnou súčasťou stravy amerického juhozápadu a Mexika po celé stáročia.
Bio sirup z agáve je prírodné nerafinované sladidlo, ktoré obsahuje vysoký podiel ovocného cukru, menšie množstvo dextrózy a veľmi nízke množstvo klasického cukru. Vďaka vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všetky výhody tohto populárneho sladidlá. Fruktóza je sladšia ako repný cukor a rovnakej sladkosti pokrmov dosiahneme s polovicou kalórií. Preto je sirup z agáve vhodným sladidlom pre ľudí s nadváhou a pri redukčných diétach.
Hnedý trstinový cukor sa vyrába z rastliny podobnej bambusu – cukrovej trstiny. Trstinový cukor predstavuje zdravšiu a chutnejšiu náhradu bieleho repného cukru. Biely rafinovaný cukor bol opakovanou kryštalizáciou ochudobnený o všetky minerály, stopové prvky, vitamíny a iné hodnotné látky, ktoré napomáhajú jeho lepšiemu spracovaniu v organizme. Keďže nepotrebuje pred svojim prijatím do krvného obehu žiadne tráviace pochody a okamžite, už v dutine ústnej, sa dostáva do krvi, jeho väčšie množstvo predstavuje pre telo šok a záťaž. Naopak cukor, ktorý je obohatený melasou, sa pomalšie vstrebáva a nemá tým na organizmus tak negatívne účinky ako cukor rafinovaný.
V porovnaní s repným cukrom, trstinový cukor má vyšší obsah jednoduchých ovocných cukrov - glukózy a fruktózy, lepšie stráviteľných v tele vďaka prirodzenej podobe.
Veľkou prednosťou nášho trstinového cukru BIO je jeho výroba z cukrovej trstiny vypestovanej v ekologickom poľnohospodárstve a tak je certifikovaná ako biopotravina. BIO trstinový cukor je zdravší i preto, že neprechádza chemickou rafináciou.
Čo to je prírodný trstinový cukor?
Tajomstvo prírodného trstinového cukru spočíva vo vyššom obsahu zostatkovej melasy. Tá obsahuje cenné minerály, ktoré sa inak pri výrobe cukru strácajú. Podľa obsahu melasy rozlišujeme rôzne druhy prírodného trstinového cukru - od svetlého takmer bieleho cukru po takmer čierny melasový cukor. V Českej republike sa pestuje cukrová repa a prakticky všetok predávaný cukor je repného pôvodu. V obchodoch zdravej výživy je k dispozícii aj prírodný repný cukor. Ten však neobsahuje žiadnu trstinovú melasu a má inú chuť i vôňu ako prírodný trstinový cukor. Nemal by sa s ním preto zamieňať.
Muscovado prírodný trstinový cukor
Trstinový cukor z Mauritia je vyhlásený po celom svete. Trstina tu rastie na úrodnej vulkanickej pôde tropického ostrova. Muscovado je tmavý typ cukru s jemnými kryštálikmi. Vyniká charakteristickou chuťou a vôňou. Tú mu dodáva zbytková melasa (úplne odstránená pri bielom cukre). Melasa tiež spôsobuje typickú hnedú farbu cukru.
Tmavý trstinový cukor MAURITIUS DARK má vynikajúcu chuť a vôňu, ktorú mu poskytuje prítomná trstinová melasa. Tá mu tiež dáva schopnosť zvýrazňovať prirodzenú chuť pokrmov.
Melasa trstinová
Trstinová melasa je takmer čierna sirupovitá hmota, ktorá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru zo šťavy z cukrovej trstiny. Táto melasa trstinová obsahuje okrem cukru tiež biologicky aktívne látky, potrebné k jeho stráveniu.
Lesný med
Lesný med patrí medzi vyhľadávané druhy medu u nás, ale aj v zahraničí. Lesný med obsahuje nektár z malín, černíc, lúčnych kvetov a medovicu stromov. Med je tmavšej farby, ktorú spôsobujú rastlinné farbivá v miazge drevín. Je výraznej chuti a silnej arómy. Je ľahko stráviteľný. V porovnaní s kvetovými medmi obsahujú viac fruktózy a dextrínov(produkt hydrolýzy škrobu), ale hlavne väčšie množstvo minerálnych látok a stopových prvkov. Je veľmi kvalitný a vyhľadávaný druh medu.