Jablkový koláč
Kombinácia jabĺk a tmavého melasového cukru vytvára jedinečnú a lahodnú chuť.
Cesto:
- 1 a 1 / 4 hrnčeka polohrubej celozrnnej múky
- 1 / 2 lyžičky morskej soli
- 8 lyžíc rastlinného margarínu
- 4 až 5 lyžíc ľadovej vody
Zmiešajte múku a soľ, pridajte nasekaný margarín a dobre premiešajte. Potom prilejte ľadovú vodu a potom rukami spracujte. Pokiaľ cesto nevytvorí guľu, pridajte trochu viac vody. Hotové cesto dajte na štvrť hodiny do chladničky a potom vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske. Vyvaľkané cesto vložte do formy na koláč s priemerom 25 centimetrov tak, aby boli vyložené aj steny formy.
Náplň:
- 4 stredné jablká
- 2 lyžice surového cukru
- 4 lyžice melasového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 / 2 lyžičky nadrvených klinčekov
- 1 / 4 lyžičky natrhaného muškátového orieška
- 2 lyžice škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku )
- 1 / 4 hrnčeka vody
Ošúpané a nastrúhané jablká dôkladne premiešame s ostatnými ingredienciami náplne a rozprestrieme na cesto vo forme. Koláč vložíme do rúry predhriatej na 230 stupňov. Pri tejto teplote pečieme štvrť hodiny a potom teplotu znížime na 190 stupňov. Pečieme ďalších asi 20 až 30 minút, kým okraje cesta nezružovejú. Buďte trpezliví, tento koláč je najchutnejšie až druhý deň!