Dyňový koláč
Obria oranžová tekvica je nevyhnutnou rekvizitou sviatku Halloween. Málokto na Slovensku však vie, že sa z jej dužiny dá vyrobiť vynikajúci tekvicový koláč.
Cesto:
- 1 a 1 / 4 hrnčeka polohrubej celozrnnej múky
- 1 / 2 lyžičky morskej soli
- 8 lyžíc rastlinného margarínu
- 4 až 5 lyžíc ľadovej vody
Zmiešajte múku a soľ, pridajte nasekaný margarín a dobre premiešajte. Potom prilejte ľadovú vodu a potom rukami spracujte. Pokiaľ cesto neutvorí guľu, pridajte trochu viac vody. Hotové cesto dajte na štvrť hodiny do chladničky a potom vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske. Vyvaľkané cesto vložte do formy na koláč s priemerom 25 centimetrov tak, aby boli vyložené aj steny formy.
Náplň:
- 1 a 1 / 2 hrnčeka varenej a scedenej tekvice
- 1 a 1 / 2 hrnčeka hnedého cukru (typ surový alebo Demerara)
- 5 vajec
- 2 a 1 / 2 hrnčeka mlieka
- 3 / 4 lyžičky morskej soli
- 3 / 4 lyžičky mletej škorice
- 3 / 4 lyžičky mletého zázvoru
Na cesto nalejte plnku, ktorú pripravíte dôkladným zmiešaním roztlačenej tekvice (použijeme dužinu veľkej guľatej oranžovej tekvice, ktorá sa na jeseň predáva na trhoviskách), hnedého cukru, vajec, mlieka, soli a korenia. Koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme hodinu a pol alebo kým nie je hrot noža, zasunutý do stredu koláča, po vytiahnutí čistá. Koláč môžete pred podávaním ozdobiť šľahačkou.