Sušená trstinová šťava Rapadura
Cukrová trstina je veľmi dôležitou poľnohospodárskou plodinou. Európania sa s touto rastlinou zoznámili prvýkrát za čias križiackych výprav.
V pätnástom storočí priviezol Kolumbus cukrovú trstinu pôvodom z Ázie do Latinskej Ameriky. Za tropických podmienok dorastajú jej kostrnky počas 12 - 16 mesiacov do výšky siedmich metrov a úrodu poskytujú päť až sedem rokov. Vnútri 5 cm hrubých stebiel sa nachádza šťavnatá na cukor bohatá dužina obsahujúce rad dôležitých látok ako draslík, horčík, vápnik a fosfor.
Pestovanie Cukrovú trstinu, používanú pri výrobe sušené trstinovej šťavy RAPADURA, pestujú rodinné firmy zapojené do fair trade projektu HAND IN HAND v Brazílii na rovnakom mieste ekologicky už od roku 1977. Pestovanie cukrovej trstiny aj výroba trstinového cukru tu prebieha tradičným spôsobom bez použitia akýchkoľvek syntetických hnojív, herbicídov a pesticídov. Pre uchovanie úrodnosti krajiny tu farmári používajú rotáciu plodín a cukrovú trstinu striedajú so strukovinami a rastlinami obohacujúcim pôdu (zelené hnojenie). Spojením systému kompostovania a ekologického chovu dobytka dochádza k lepšiemu toku živín, čo vedie k vyššej úrodnosti pôdy a zdravším rastlinám. |
Veľkým problémom, zapríčineným silnými tropickými búrkami, je erózia pôdy. Tej sa zabraňuje stávkovaním rovnobežne so sklonom kopcov a začlenením krovín, stromov a ďalších malých biotopov. Cukrová trstina je zozbieraná ručne mačetou. Listy sa odrežú od stvolov a nechajú na poli ako hnojivo.
Farmári nielen že nepoužívajú pesticídy, ale aj nenapaľujú pole pred zberom. Tento postup je bežný v konvenčnom poľnohospodárstve pre uľahčenie zberu, pretože na poli zostanú stáť iba stvoly. Ekologické pestovanie tak nielen ochráni prirodzené mikro prostredie a prírodu, ale tiež zabezpečí návrat výživných organických látok späť do obehu živín. Farmári dopravia trstinu do svojho vlastného cukrovaru Planéta Verde na spracovanie. Tu sa trstina lisuje a získaná šťava sa najprv prefiltruje. Potom je zahustená odparovaním vo veľkých kotloch. Ku koncu sa mieša kým nezačne kryštalizovať.
Čím sa Rapadura líši? Bežné prírodné cukry sa získavajú oddelením vznikajúcich kryštálikov cukru od melasy, ktorá zostáva ako vedľajší produkt. Na rozdiel od týchto cukrov sa v prípade RAPADURY koncentrovaná trstinová šťava suší na plátoch a neskôr namelie. RAPADURA je teda sušená trstinová šťava, v ktorej zostávajú všetky minerálne látky prítomné v trstinovej šťave, ktoré zvyčajne končia v melase. |
V priebehu celej výroby sa venuje veľká starostlivosť zachovaniu cenných vitamínov a stopových prvkov. Obsah minerálnych látok v sušenej trstinovej šťave RAPADURA je viac ako 1,5%. Tieto minerálne látky, rovnako ako príjemná karamelová chuť, potom prechádzajú do výrobkov obsahujúcich tento cukor: čokoládové-oblátky, lieskové nátierky SAMBA, Rapunzel čokoláda, kakaový nápoj Méďa ...
Fair trade projekt HAND IN HAND Sušená trstinová šťava RAPADURA pochádza z Brazílie - krajiny kde podvýživa, nízke mzdy a nespravodlivé rozdelenie pôdy sú bežné. V tejto krajine je Fazenda Jacutinga patriacia rodine Baumgartner malou oázou. Všetci pracovníci Fazenda sú zamestnaní po celý rok a mzdy sú podstatne vyššie ako je bežná minimálna mzda v Brazílii. Väčšina zamestnancov žije so svojimi rodinami vo Fazenda vo svojich vlastných domoch s elektrinou a vodou. Pravidelne sú zásobovaní bio zeleninou a bio bylinkami zo záhrady patriace k plantáži. |
Medzi ďalšie výhody patrí bezplatná zdravotná starostlivosť, štipendiá na vzdelanie a kurzy zamerané na výživu, starostlivosť o deti a životné prostredie. Majitelia aktívne vypomáhajú aj chudobným rodinám v oblasti. Tieto aktivity sú podporované v rámci projektu HAND IN HAND vyplácaním významne vyšších výkupných cien ako je obvyklé na svetovom trhu a udržiavaním dlhodobých spoľahlivých obchodných vzťahov s Planéta Verde.