Olivový olej
Olivový olej vyniká vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktorým sa pripisuje preventívny účinok pri ochoreniach srdca. Okrem mononenasýtených tukov obsahuje olivový olej aj vitamín E a ďalšie živiny. Kvalita olivového oleja sa hodnotí podľa niekoľkých kritérií: kyslosti, vône, farby a chuti. Dôležitý je tiež spôsob získavania oleja z olív. Tzv. extra panenský olivový olej (extra virgin) pochádza z prvého lisovania olív a má nízku kyslosť a jemnú vôňu. Získava sa iba mechanickou cestou - lisovaním za studena - bez použitia akejkoľvek chemickej rafinácie. Kyslosť extra panenského olivového oleja, vyjadrená ako obsah kyseliny olejovej, nesmie presiahnuť 1 gram na 100 gramov oleja. Okrem tohto kritéria musí olej prejsť testom skupiny degustátorov hodnotiacich chuť a vôňu. Aby olej mohol niesť označenie extra panenský, musí získať priemernú známku najmenej 6,5 bodov z 9 možných. Nami ponúkaný extra panenský olivový olej pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, olivy sú zbierané ručne a šetrne spracované. Vyniká výraznou vôňou a plnosťou chuti. Kyslosť je menšia ako 0,5%. |