Bio potraviny
Či už ste sa pre biopotraviny rozhodli, alebo ešte váhate, potom vedzte, že: 1. Ekologickí poľnohospodári neznečisťujú vzduch, pôdu a vodu chemickými jedmi (pesticídy, herbicídy, insekticídy...) ani ...
Na obaloch výrobkov sa môžete stretnúť s rôznymi logami označujúcimi ekologicky či férový spôsob ich výroby. Tu sú tie najdôležitejšie z nich: Bio logo Európskej únie Toto základné...
Ešte začiatkom dvadsiateho storočia platilo, že čím belší cukor, tým kvalitnejší. Známkou luxusu bolo dokonalé prečistenie a získanie prakticky čistej sacharózy. Trend purifikácii potravín a zbavovan...
Javorový sirup je (spolu s medom a melasou) vynikajúcim pomocníkom pri nahradzovaní rafinovaného bieleho cukru. Okrem sacharózy obsahuje vitamíny radu B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších mine...
Možno sa pýtate, čo má čokoláda spoločného so zdravou výživou? Rovnako ako ostatné sladkosti, ani čokoláda by nemala patriť medzi potraviny, ktoré konzumujeme denne. Napriek tomu môže byť čokoláda nie...
Kakaové bôby, pestované v rámci fair trade projektu, sú základom nielen Rapunzel čokolád, ale aj kakaového prášku a nápoje Méďa. V čase, keď Španieli objavili Ameriku, poznali Mayovia dávno k...
Medzi bežnými olejmi a olejmi lisovanými za studena sú veľké rozdiely tak nutričné, i chuťové. Rozdiely sú aj v použití olejov. Rafinované oleje Bežne predávané oleje sú získavané extrakciou...
Bio slnečnicový olej lisovaný za studena Za studena lisovaný slnečnicový olej sa získava lisovaním semienok slnečnice bez použitia tepla a organických rozpúšťadiel. Olej neprechádza žiadnou r...
Olivový olej vyniká vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktorým sa pripisuje preventívny účinok pri ochoreniach srdca. Okrem mononenasýtených tukov obsahuje olivový olej aj vitamín E a ď...
Ľanový olej chráni srdce, prospieva tráveniu i kráse! Máte predsudky voči rybiemu oleju, ktorý je bohatou zásobárňou esenciálnych mastných kyselín? V tom prípade máme vhodnú alternatívu, ktor...
Cukrová trstina je veľmi dôležitou poľnohospodárskou plodinou. Európania sa s touto rastlinou zoznámili prvýkrát za čias križiackych výprav. V pätnástom storočí priviezol Kolumbus cukrovú trstinu pôv...
V Južnej Amerike je quinoa kultúrnou plodinou rovnako ako u nás pšenica alebo raž. Quinoa patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny na svete a darí sa jej i v extrémnych podmienkach. Quinoa pre...
Alebo tiež „Limonádová hladovka“ či tzv. Master Cleanse. Všetky tieto názvy označujú očistnú kúru, ktorá vznikla pred viac ako päťdesiatimi rokmi v Spojených štátoch. Pôvodným cieľom kúry, kt...
Bezlepkové potraviny sú označené znakom - preškrtnutý klas alebo slovne (neobsahuje lepok, vhodné pre bezlepkovú diétu... ) ...
Ryža sa vyskytuje v našom jedálničku už od nepamäti. Pozná ju asi každý. Ryžu rozdeľujeme do viacerých kategórií, ako napr. na ryžu bielu či hnedú, alebo podľa tvaru na guľatú, dlhú. A od tvaru ryže s...
Prinášame Vám niekoľko nutričných informácií o prírodných sladidlách – ako je napr. javorový sirup, med či trstinový cukor. Javorový sirup: Pre mnoho ľudí, ktorý sa chcú zdravo stravovať čoraz časte...
Ingrediencie 280g bezlepkovej zmesi RUMINI-Palacinková, 50g mletých orechov, 2 lyžičky prášku do pečiva, 200g na jemno nakrájanej mrkvy, štipka soli, škorice, hrozienka podľa chuti, 2 vajca, 85 g roz...
Ingrediencie Cesto: 150 g bezlepkovej zmesi RUMINI na pizzu, 2 vajcia, 3 lyžice olivového oleja, soľ, oregáno, Postup Všetky ingrediencie spojíme spolu a vymiešame hladké cesto. Pokiaľ je cesto veľ...
Ingrediencie 1 lyžička psyllia, 400 ml vody, 100ml teplej vody, 15g droždia, 1 lyžička trstinového cukru, 500g bezlepkovej zmesi RUMINI - chlebová, 12g soli, 2 lyžice oleja, rasca, semienka podľa chu...