Bio obilniny
Obilniny patria medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec a vyznačujú sa rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok. Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín so vzácne vyváženým podielom aminokyselín.
Strúhanka z kukuričnej a cícerovej múky je vhodná na obaľovanie, prípravu placiek, ale aj na zahustenie polievok a omáčok. Zloženie: kukuričná múka 85%, cícerová múka. 100% bio.
Bulgur je veľmi obľúbeným pokrmom na Blízkom východe. Quinou nazývajú Inkovia matkou obilia, hoci v skutočnosti nejde o obilninu, ale semená druhu merlíka. Quinoa obsahuje...
Bulgur je veľmi obľúbeným pokrmom na Blízkom východe. Ide o univerzálnu surovinu, ktorá sa v kuchyni nikdy nestratí. Najčastejšie sa používa ako príloha s pečenou i dusenou...
Ovsené vločky sa vyrába lisovanie ovseného zrna. Jedná sa o veľké vločky, ktoré sú vhodné najmä na prípravu ovsenej kaše a do müsli zmesí. Ovsené vločky majú vysoký obsah...
Tieto ovsené vločky boli vyrobené naparením a valcovaním bezlepkového bio ovsa a sú vhodné aj pre bezlepkárov bez reakcie na avenín (bielkovinu ovsa).Jedná sa o veľké vločky,...
Tieto ovsené vločky boli vyrobené naparením a valcovaním bezlepkového bio ovsa a sú vhodné aj pre bezlepkárov bez reakcie na avenín (bielkovinu ovsa). Jedná sa o malé (jemné)...
Tieto vločky boli vyrobené z talianskej hnedej ryže natural. Používame ich ako základ kaší, müsli zmesí i slaných pokrmov (karbanátkov, zmesí so zeleninou či mäsom, karí…). Sú...
Amarant bol základnou potravinou Inkov a Aztékov a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. Semienka amarantu sú nutrične nesmierne cenné najmä pre svoj obsah bielkovín....
Inkovia nazývajú quinou matkou obilia, aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu merlíka. Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín, a preto ju vyhľadávajú...
Trojfarebná quinoa je veľmi dekoratívna ako v šalátoch, tak ako príloha. Inkovia nazývajú quinou matkou obilia (aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu...
Inkovia nazývajú quinou matkou obilia (aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu merlíka). Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín so vzácne vyváženým podielom...
Pšeno je vlastne lúpané proso siate a je úžasným všestranným pokrmom. Či ako príloha (napríklad k paradajkovej omáčke), závarka do polievky, ako kaša (pridáme viac vody), základ...
Obilniny a ich význam pre ľudskú výživu
Obilniny sú dôležité pre svoju výživnú hodnotu. Obsahujú sacharidy, z ktorých je najdôležitejší škrob. Ten je pre nás významným zdrojom energie. Ďalšou dôležitou zložkou je vláknina, je nestráviteľná a podporuje trávenie. V obilnom klíčku je obsiahnutý aj tuk, kde sú dôležité hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.
Obilniny významne prispievajú k racionálnej výžive. Existuje mnoho netradičných druhov obilnín, ako napríklad červená pšenica, pohánka, amarant či quinoa, ktoré sú vhodné z hľadiska ich možného využitia či inovácii výrobkov pekárskeho priemyslu.
Základ zdravej stravy - obilniny v bio kvalite, sú hlavným zdrojom sacharidov. V tejto kategórii nájdete kompletné spektrum obilovín, od najbežnejších (pšenica, kukurica, ryža) po málo známe (amarant, quinoa).
Obilniny sú zdrojom sacharidov a v prirodzenom stave aj plnohodnotných bielkovín, vitamínov najmä vitamínu B, minerálnych látok a vlákniny. Mali by tvoriť 50% našej celkovej stravy.
Obilniny majú výhodný pomer obsahu základných výživných látok – glycidov a bielkovín, sú zdrojom minerálnych látok a vitamínov skupiny B. Obilniny využívame na rýchlu prípravu pokrmov a to z celých alebo lúpaných zŕn, hlavne kaší (pšeničné krúpy, ovsené vločky, pohánka a podobne).
Červená pšenica bola vypestovaná na ekologickej farme pána Hlaváča v okolí obce Březí na južnej Morave. Farma hospodári ekologicky od roku 1998, pestujú sa tu hlavne obilniny, tekvica a doplnkovo ovocie a zelenina.
Mletá červená pšenica sa hodí do sladkých kaší a cesta. Pšenica pána Hlaváča je súčasťou projektu ČESKÉ BIO, ktorý má za cieľ oboznámiť spotrebiteľov s konkrétnym biofarmárom, ktorý vypestoval suroviny pre danú biopotravinu, a tým sprehľadniť cestu biopotraviny z poľa až na tanier a prehĺbiť dôveru zákazníka v české biopotraviny.
Zdravé chudnutie s amarantom
Viete, ako zhodiť nadbytočné vankúše z tela a pritom sa nevzdať maškŕt? Je to ľahké, musia byť pripravené z amarantu. Pokrmy z neho si môžu dopriať aj diabetici a celiatici.
Amarant má jednoduchú prípravu, môžme ho využiť ako prílohu či sladkú kašu, amarant má vynikajúce nutričné vlastnosti hlavne pre vegánov a príjemnú chuť.
Amarant neobsahuje jednoduché cukry a vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný i pre ľudí trpiacich cukrovkou či nadváhou. Čo sa týka nutričných hodnôt, amarant je naozaj výborná náhrada za iné obilniny.
Bio pšeno je vlasne lúpané proso siate. Pšeno je výborným pokrmom pri bezlepkovej diéte.
Amarant je veľmi výživná a zdravá obilnina
Prečo by sme mali amarant jesť?
Amarant má najväčší obsah proteínov zo všetkých obilnín. Obsahuje esenciálne aminokyselinu lyzín, ktorá sa v ostatných obilninách takmer nevyskytuje. Amarant má tiež jeden z najvyšších obsahov vlákniny medzi obilninami. Vyšší obsah železa ako amarant má z obilnín už len mrlík čílsky. Je tiež zdrojom vápnika, horčíka a kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje skvalén, nenasýtený uhľovodík, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a pomáha v boji proti rakovine.